Dekken en fokken chihuahua [?]

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel fortunafortuna

honden foto van fortuna

ciska,je hebt helemaal gelijk.ik heb al zeker 4 honden uit het asiel gehaald met stamboom,en toen ik er nog werkte,zaten er genoeg.alleen vervalt de stamboom meestal als een hond in het asiel komt.
ik heb zelf altijd herplaatsers.ja,een nestje lijkt leuk,maar als je alles op een rijtje zet,zeker bij een chi,kom je al gauw tot de conclusie dat de nadelen en risico's vele malen groter zijn dan het plezier.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken en fokken chihuahua [?]" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Ciska (Gast)

@ Veronique: echt ? Dat wist ik niet dat de hondjes met stamboom terug naar de fokker gaan ..

Maar ik vind het gewoon erg voor de hondjes die in het asiel terecht komen, zij verdienen toch ook nog hun kans op een leuk en gezellig gezinnetje ? Ondanks het feit dat ze van pretnestjes komen ..

Ciska (Gast)

@ Fortuna: ik vind het zo verschrikkelijk erg voor de hondjes die in het asiel terecht komen, zij hebben er tenslotte ook niet voor gekozen om van een pretnestje te komen of bij een baasje terecht te komen dat een huisdier niet waardig is ..
Wij hechten hier geen waarde of het een hond is met stamboom of niet, we doen niet aan shows mee of fokken ook niet, met onze windhond gaat dat sowieso niet, de vereniging waar we hem hebben geadopteerd castreert en steriliseert al hun hondjes voor ze geplaatst worden zodat fokken niet mogelijk is ..

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ Ciska: de meeste stamboomhonden gaan terug naar de fokker, of worden via de fokker herplaatst.
Bij de fokkers van de rasvereniging moet je zelfs vaak een contract tekenen waarin staat dat mocht de hond niet meer bij de nieuwe baasjes kunnen blijven, deze terug naar de fokker moet.
De fokker heeft vaak een netwerk van pupkopers en andere fokkers waardoor zon hond weer snel goed terrecht komt, vaak bij liefhebbers van het ras.
Daarnaast heeft de vereniging ook nog een herplaatsing die kan helpen.

Maar er zijn ook wat minder goede stamboomfokkers, en dan komt zon hondje nog wel eens in het asiel, maar dat komt wel minder vaak voor.

honden page profiel fortunafortuna

honden foto van fortuna

dat ligt natuurlijk ook aan de situatie.als een hond bijvoorbeeld 5 jaar is,en de baas sterft,zal niet elke fokker de kans hebben om de hond terug te nemen,dus komt zo'n dier alsnog in het asiel.

honden page profiel hilde-dirkhilde-dirk

honden foto van hilde-dirk

bij ons staat er een clausulle in al onze contracten,als de hond weg moet komt die automatisch terug bij ons.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@Fortuna, bij 9 van de 10 fokkers van nu staat in de koopovereenkomst dat de hond terug moet naar de fokker, op het moment dat er niet meer voor gezorgd kan worden.
Daar hoort ook een hond van 5 bij.
Daarvoor ben je fokker, je bent en blijft altijd verantwoordelijk voor de hond, anders hoef je het ook niet in de koopovereenkomst te zetten!

Er zijn ook bij sommige rasverenigingen opvang gezinnen voor dit soort gevallen. of voor gevallen dat het niet bij de fokker zou kunnen.

honden page profiel fortunafortuna

honden foto van fortuna

maar ik zou me ook zo voor kunnen stellen dat de omstandigheden voor een fokker veranderen,scheiding,sterfgeval,gedwongen verhuizing,noem maar op,waardoor het voor een fokker onmogelijk is om een hond meteen terug te nemen.en veel mensen schamen zich dat de hond weg moet,en zullen hem zo naar het asiel brengen,zonder het de fokker te laten weten.soms is er ook een minder goede verstandhouding tussen fokker een koper ontstaan.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Waar zou je je voor moeten schamen, je hebt het contract gelezen en getekend en moet je daar aan houden. Ik wil sowieso dat de mensen eerst naar mij toe komen en je hebt eerder kans dat de hond een goed baasje krijgt (wat mensen toch belangrijker vinden dan schaamte) dan naar een asiel, dan weet je nooit hoelang een hond er blijft zitten.

En terug bij de fokker, weet je dat er voor gezorgd wordt en dat er een nieuw baasje gezocht wordt.

In een asiel is het afgeven en afwachten tot er iets langs komt.

Ciska (Gast)

@ Veronique: denk dat er toch heel wat mensen zijn waarvan de schaamte overheerst hoor ..

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Als je bij een fokker het contract ondertekend hebt, zal je je er ook aan moeten houden.
En mensen vinden het toch belangrijker dat de hond weer een goed tehuis krijgt?
Daar ben je bij een asiel nooit zeker van, die hebben geen verstand van de rassen.
Bij de fokker weet je dat ze het ras kent, de hond kent en de juiste nieuwe mensen kan uitzoeken!

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Ik heb het als voorwaarde bij het inzetten van mijn geteste stamboom reu, mocht een hondje herplaatst worden dan wordt ik ook ingelicht. Het is natuurlijk allereerst aan de fokker wat ze ermee doet, maar mocht zij het hondje niet op kunnen vangen dan wil ik het hondje opvangen/herplaatsen. Gelukkig heb ik een ras dat zelfs een herplaatswachtlijst heeft.

Ciska (Gast)

@ Veronique: is wel goed dat er zo'n contract bestaat .. Ik hoop dat het ook in de voordelen van de hond speelt .. Er zullen zeker mensen zijn die het welzijn van hun hondje belangrijk vinden, maar ik denk dat er toch ook veel mensen zijn die ja, zich gewoon schamen om één of andere reden .. Of niet waardig zijn om een huisdier te houden ..
Zoals ik al zei wij hebben hier een mishandelde windhond geadopteerd, als je hoort wat er daar nog steeds met die honden gebeurt .. De vereniging staat er op dat ze de "afdankertjes" naar hun brengen, velen hebben daar de moeite niet voorover en laten ze ergens achter of steken ze in brand of weet ik veel wat voor gruwelijke dingen nog .. Gelukkig gebeurt dit hier niet in België of Nederland, maar ook hier gebeuren gruwelijke dingen ..

Kijken jullie als fokker naar waar de pups gaan, of ze wel degelijk een goed gezin krijgen ?

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Huh wat een rare vraag...
Als fokker naar pups kijken,wat bedoel je daarmee??

Tuurlijk kijk ik als fokker naar mijn pups.
Ik ben verantwoordelijk voor de pusp,dus deze zullen goed terecht moeten komen,mensen kunnen hier geen pup kiezen,maar ik zal hem voor hen uitkiezen,om zo zo goed mogelijk match te maken.
En ja als fokker kijk je naar een goed gezin en als fokker kijk je naar je pups ;-)

Dus ik snap je vraag niet zo.....

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Tuurlijk kijken wij daar naar, vind het ook een beetje een rare vraag!

Ik wil eerst de mensen op gesprek hebben gehad, ik wil weten hoe mijn honden reageren. En ik wil ze vragen kunnen stellen waar ze dan direct een antwoord op moeten geven, zodat ik kan kijken hoe ze er op reageren.
Vind ik het niets laat ik dat ook direct weten, zodat de mensen verder kunnen zoeken.

Daarnaast bepaal ik welke pups naar wie gaan, mensen mogen hier een voorkeur aangeven, maar min 2 zodat ik bekijk welke pup het beste past.

honden page profiel Chica en QuintaChica en Quinta

honden foto van Chica en Quinta

Wij kijken ook heel kritisch naar de mensen naar wie onze pups gaan.. Vooral bij dit ras. Er zijn zoveel mensen die een Chi als hebbedingetje zien, of een teefje willen om er maar op los te kunnen fokken, daarom zijn wij heel voorzichtig. Het is zelfs zo erg dat ik pups verkopen niets aan vind, er zijn ook fokkers die stoppen met fokken om de hype. Als de hype ooit over gaat blijven de echte liefhebbers weer over, en ik denk dat het dan veel leuker is om pups te plaatsen.

Ciska (Gast)

Sorry voor de rare vraag .. Vind ze niet zo raar .. Vroeg me dat gewoon af, ben nog nooit bij een echte fokker geweest dus weet niet hoe dat in zijn werk gaat ..

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Geeft niet, maar de vraag kwam over alsof we de pups aan jan en alleman verkopen, terwijl er juist bij een fokker veel selectie is, wat bij pretnestjes een stuk minder is, omdat ze bang zijn dat ze ze niet kwijt raken. Hier heb ik ze liever langer dan naar een verkeerd persoon (met verkeerd bedoel ik dat niet negatief, maar dat de kans groot is dat de pup terug zou komen).
En bij broodfokkers is helemaal geen selectie, die verkopen maar raak!

Ciska (Gast)

Oh nee, zo was de vraag helemaal niet bedoelt .. Na wat ik hier allemaal gelezen heb heb ik heel wat meer respect gekregen voor fokkers, niet dat ik daarvoor geen respect had .. Maar het interesseerde me zo niet .. Ik had ook nooit nagedacht over het feit dat er bij fokken zoveel komt kijken ..
Maar, nu vraag ik me af .. Mushi komt van een chihuahuakennel en die vrouw doet dat ook op 'professioneel' vlak, maar ik heb geen stamboom van hem .. Dus fokken zonder stamboom kan ? Zouden de regels op het vlak van fokken dan niet strenger moeten ? En als iemand een pup bij jullie koopt, heeft die dan de keuze van de stamboom er bij te nemen of is dat niet verplicht ?

Ciska (Gast)

Als de regels wat strenger zouden worden zou er waarschijnlijk ook minder broodfok zijn .. Zijn er eigenlijk wel regels ? Want iedereen die wil kan een nestje nemen ..
Als ik morgen een teefje ga kopen, kan ik er op los beginnen fokken, dat is toch niet verantwoordt, rekening houdend met het welzijn van de moederhond en pups ?

honden page profiel Ronica & FesterRonica & Fester

honden foto van Ronica & Fester

pfff, ik weet niet veel over het fokken maar ik weet wel dat chihuahua's meestal maar 1 of 2 of 3 puppy(s) kunnen krijgen vanwegen hun vormaat

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Alser een nest geboren wordt dan stuur je de geboorteaangifte naar de raad van beheer binnen 10 dagen.
Je vraagt dan stambomen ana voor het hele nest. Als de chipper rond week 6/7 langskomt worden de stambomen aan de chip gekoppeld en voila.
Normaal krijgt elke pup dus gewoon een stamboom. dat is al in de 1e 10 dagen beslist.

Voor stamboom honden zijn er minimale regels. Bv een minimum leeftijd en een maximumleeftijd van een teef, maar ook de max hoeveelheid nesten en de tijd die ertussen moet zitten.
Nu zijn die regels niet heel streng, maar een broodfokker zou dus bijan nooit stambomen kunnen krijgen door die regels.
Fokkers die bij een vereniging zitten hebben nog meer regels om zich aan te houden. Bv verlicht 2 shows lopen, soms een gedrags- of werkproef, verplichte gezondheidsonderzoeken etc. En strengere welzijnsregels.

Maarja voor de stamboomloze honden zijn er geen regels: vandaar de broodfok en pretnest fok.

honden page profiel Chica en QuintaChica en Quinta

honden foto van Chica en Quinta

Nee, een koper kan niet kiezen, hij krijgt er altijd een stamboom bij. Die kan hij zelf natuurlijk in de prullenbak gooien als het niet bevalt ;-)

Een stamboom is maar een paar tientjes. Echt, de enige reden om ze niet aan te vragen is, omdat je je niet aan de regels houdt (dus ongezonde fok doet), of omdat de ouders geen stamboom hebt. Echt iedere fokker vraagt ze gewoon aan, het is een minimale moeite en een minimale prijs.

Als mensen dus zeggen een Chi te hebben, maar geen stamboom, dan heb ik daar mijn twijfels bij.

honden page profiel sandrasandra

honden foto van sandra

helemaal eens met je chica ,zo blijven alleen de echte liefhebbers over,mensen zijn echt niet te doen,met die irritante modegrilletjes ,tegenwoordig moet het kleiner en kleiner worden,en mensen moeten in de mode zijn,of denken dan dat ze met een chihuhua in de mode zijn....mensen zonder hersenen in hun hoofd noem ik dat,iemand die echt van het ras houd zou zeker 1 tje met stamboom kiezen ,en geen lookalikes zoals hierboven beschreven ....
en je hebt groot gelijk dat je de kopers selecteerd,zo heb je toch minder kans dat de hondjes binnen de korste tijd in het asiel belanden als ze niet aan het modebeeld voldoen

Ciska (Gast)

@ Sandra: ik heb mijn Chihuahuatje gekocht zonder stamboom omdat het voor mij niet uitmaakte of hij stamboom had of niet .. Toen wist ik nog niet wat ik nu weet .. Het wil niet zeggen dat ik nu geen stamboomhondje heb dat ik niet van het ras houd .. Zoals ik hier al eerder heb gezegd, ik heb Mushi misschien gekocht door de modegril, maar niet voor de modegril, niet om in te zijn .. Ik vind het zelf verschrikkelijk als ik weer zo eens een hondje zie met elke dag een ander jasje ofzo .. En de hype van de tea-cupjes, verschrikkelijk .. Een Chi is al het kleinste ras, waarom moet het dan nog kleiner ? En dat brengt een hele hoop problemen met zich mee, als koper moet je dat toch weten ?
Ik denk ook wel dat Mushi een echte Chi is, ondanks dat hij geen stamboom heeft ..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken en fokken chihuahua [?]" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: bloed na ontlasting
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^